Universitatea de Vest Vasile Goldiș a organizat workshop-ul „Europa, încotro?”

Specialiști de marcă în domeniul relațiilor internaționale: prof. univ. dr. Lucian Năstasă și prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a organizat, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean, în data de 27.04.2016, la Casa Universitarilor și Studenților workshop-ul național cu tema „Europa, încotro?”, o evaluare multidisciplinară a proiectului european. La lucrări au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Lucian NASTASĂ – KOVÁCS, directorul Școlii Doctorale de Relații Internaționale din cadrul UBB și prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, directorul Departamentului de studii internaţionale, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, lect. Claudiu Marian, din cadrul UBB, conf. univ. dr. Cristian Bențe, prorector al UVVG, dr. Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Județean. conf. univ. dr. Cristian Măduța, prodecanul Facultății de Ştiinţe Socio Umane și Educație Fizică și Sport, cercetători, cadre didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi.

În deschiderea lucrărilor, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a transmis salutul d-lui prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, a subliniat importanța evenimentului și a acordat în numele Conducerii Universității și a Senatului Universitar, d-lor prof. univ. dr. Lucian Năstasă și prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Globul de Cristal al UVVG.

Cristian Bențe, prorector al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „A fost un workshop cu invitați de marcă, în special din partea Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Alături de cadrele didactice de la Universitatea noastră a fost și prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, o personalitate recunoscută care ne face onoarea și plăcerea de a fi alături de noi în aceste acțiuni, prof. univ. dr. Lucian Năstasă, o personalitate extrem de importantă în domeniul relaţiilor internaționale și a științelor umaniste, a cărui prezență ne face o deosebită plăcere, lect. Claudiu Marian de la acelaşi Departament de Relații Internaționale și Studii de Securitate de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Alături de dumnealor s-a aflat și echipa Facultății noastre, specialiștii în domeniul relațiilor internaționale prin a căror efort a fost posibilă această manifestare. De ce o dezbatere pe tema viitorului Europei? Răspunsul este simplu: dacă noi, universitățile, nu inițiem o astfel de dezbatere, cred că lucrurile ar rămâne în suspensie. Suntem într-o perioadă tulbure la nivelul relațiilor internaționale și a situației la nivelul UE și cred că este foarte important pentru noi, ca arădeni, să avem o discuție onestă și sinceră despre Uniunea Europeană, despre statutul nostru în Uniunea Europeană, despre viitorul nostru, despre ceea ce se poate întâmpla în această zonă de graniţă a României. Toate aceste scenarii au fost discutate cu specialiștii prezenți alături de noi. Sperăm că studenții, cei care sunt principalii beneficiari ai acestui workshop, vor ieși din aceste dezbateri cu o serie de cunoștințe și probleme edificate, fapt care ar fi cel mai mare câștig”.

Prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, directorul Departamentului de studii internaţionale, a precizat: „Am participat la workshop-ul „Europa, încotro?”, unde am vorbit despre proiectului unității europene mai ales în acest context în care statutul Uniunii Europene și viitorul ei sunt puse sub semnul întrebării. Chestiunea refugiaților a speriat așa de tare, fapt pentru care, foarte mulți analiști din toată lumea, vorbesc despre finalul proiectului. Astăzi m-am străduit să arăt că nici pe departe nu este vorba despre un final, ci probabil este vorba despre o criză care duce la schimbări instituţionale și mișcă proiectul european înainte. El oricum nu este un proiect terminat, ci este undeva la jumătate de drum, într-o asociere de state cu un anumit caracter supranațional, în drum spre statele unite ale Europei”.

Prof. univ. dr. Lucian NASTASĂ- KOVÁCS, cercetător în cadrul Academiei Române, director al Școlii Doctorale de Relații Internaționale din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, a declarat: „Faptul că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a organizat un astfel de eveniment mi se pare de maximă importanţă din mai multe motive. Aradul nu este plasat oriunde în Europa, ci într-o Europă centrală, un Arad care pe vremuri a aparținut unui imperiu care a cuprins o bună parte din Europa centrală, ca atare orașul este îndreptățit să organizeze o asemenea dezbatere. Pe de altă parte, provocările din ultimul an, legate de migraţia intensă dinspre Orientul Apropiat spre Europa, sunt extrem de importante. Este o Europă care se confruntă cu noi probleme. Problema imigrației din urmă cu trei decenii dinspre blocul răsăritean spre cel apusean ridica multe probleme ambelor părți. Acum avem de-a face cu alte tipuri de migrații, alte sensuri, alte motivații. Să nu uităm că prin această migrație se interferează două culturi, ca atare provocările sunt multiple, iar ceea ce am făcut noi a fost să punem aceste subiecte în dezbatere, să stârnim tineretul spre reflexie și spre soluții”.

„A fost o dezbatere interesantă și atrăgătoare. Dacă nu știm să luăm măsuri acum și dacă această Europă nu se va reforma din profunzime cred că vom asista la o disoluție și, din nefericire, nu știm care vor fi perdanții, pentru că Europa unită pe care ne-am imaginat-o, pe care am învățat-o și care ni s-a propovăduit, ne promitea prosperitate, liberă circulaţie, numai că toate aceste lucruri aproape că nu mai există. Nu putem vorbi despre solidaritate, cel puţin pentru țările din Europa centrală asistăm de cele mai multe ori la ideea de dictat, ceea ce nu concordă cu principiile care stau la baza Europei Unite. Mai sunt și alte probleme structurale ale Uniunii Europene, care trebuie rezolvate, chiar dacă nu ar fi existat tulburările din ultimul an, cum ar fi birocrația. Noi, cei care știm foarte bine ce înseamnă o birocrație de tip comunist, ne lovim acum de o supra birocrație. Lumea pare paralizată din acest punct de vedere, nu poate să miște și nu poate cheltui un ban chiar dacă îi aparține. Sunt multe de discutat pentru că noi suntem în cadrul unei Universități, promotoare a culturii, și în ultimii 15 ani asistăm la o declasare a culturii în raport cu alte tipuri de aspecte ale vieții. În prezent este mai importat să ții în viață o bancă decât o bibliotecă. De ce o bancă care ar gestiona prost banii oamenilor trebuie ținută în viață și nu poți să ții în viață o instituție culturală”, a concluzionat prof. univ. dr. Lucian NASTASĂ- KOVÁCS, cercetător în cadrul Academiei Române, director al Școlii Doctorale de Relații Internaționale din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu