Lansare de carte cu… Ambasador

Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei, a prezentat la UVVG, chestiunea Insulelor Malvine.

ARAD. Ambasadorul Argentinei în România, Excelența Sa – Claudio Perez Paladino, a vizitat, zilele trecute , Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, unde a avut o întrevedere, la Casa Universitarilor și Studenților, cu prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, alături de care s-au aflat prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, reprezentanți ai departamentelor de specialitate din cadrul UVVG.

Excelența Sa a fost însoțită de lect. univ. dr. Victor Răzvan Pantelimon, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, coordonatorul volumului „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine”, care a fost lansat vineri, 21 noiembrie, la Casa Universitarilor și Studenților. La manifestare au participat cadre didactice, studenți și masteranzi din cadrul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative.

Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei, a subliniat: „Pentru mine este o mare onoare să mă aflu la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Am avut o întâlnire foarte interesantă cu d-na rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, unde am discutat despre proiectele de cooperare și colaborare între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și ambasada noastră. Avem domenii comune – cultură, literatură și altele, unde cele două țări latine pot face multe împreună”.

Întrebat despre volumul care a fost lansat, Excelența Sa Claudio Perez Paladino a precizat că „este o carte editată pentru grupul de solidaritate cu Insulele Malvine, prima în limba română. Problema din Insuilele Malvine are un trecut lung, iar Argentina este deschisă pentru negocieri diplomatice, pentru rezolvarea, în viitor, a acestei colonii”.

Lect. univ. dr. Victor Răzvan Pantelimon, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, autorul volumului „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine”, a declarat că „Ideea lucrării datează de trei ani, în contextul unor discuții, când la nivelul Comitetului de decolonizare din cadrul Națiunilor Unite a apărut interesul pentru crearea, în lume, a unor grupuri de solidaritate pentru rezolvarea pașnică a conflictului legat de Insulele Malvine, ceea ce în literatura de specialitate se cunoaște drept „chestiunea Malvinelor”. Ca atare, în anul 2011, am format și în România un grup de solidaritate cu Insulele Malvine, din care fac parte specialiști în relații internaționale și științe politice, în general persoane din mediul academic, studenți, masteranzi și doctoranzi. Unul dintre instrumentele de promovare al acestei teme este și volumul pe care l-am lansat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, care își propune să prezinte absolut obiectiv situația existentă, fără a lua parte vreunei țări implicate în chestiunea Malvinelor”.

Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, a subliniat că „Vizita ambasadorul Argentinei, Excelența Sa – Claudio Perez Paladino, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, se înscrie în cadrul unor evenimente organizate, în ultimii ani, cu Grupul Misiunilor Latino-americane și Caraibiene în Romania (GRULAC), respectiv evenimentele realizate cu ambasadele Cubei, Statului Cile și ambasada Braziliei. Această colaborare va continua printr-o serie de manifestări, la Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, organizate cu Argentina, care are o literatură dintre cele mai cunoscute în lume”.

Sursa: www.aradon.ro