Edward Luttwak a vizitat Centrul de Studii Iudaice „Nicolae Cajal” din cadrul UVVG

Aflat la Arad – orașul său natal – după 30 de ani de la ultima vizită, politologul Edward Luttwak a vizitat Comunitatea evreilor din Arad, Sinagoga Neologă și sediul Centrului de Studii Iudaice NICOLAE CAJAL, aflate toate la aceeiași adresă – str. Tribunul Dobra, nr. 10 – în cursul dimineții de 14 noiembrie a.c.

Domnia Sa a fost însoțit de soție, Dalya Luttwak, prof. univ. dr. Radu Carp (Univ. București) și principala gazdă, care l-a însoțit pe întreg parcursul vizitei din Arad (12-15 noiembrie), prof. univ. dr. Marius Grec – Decanul Facultății de Științe Umaniste (UVVG Arad) și Director al Centrului de Studii Iudaice. Cu acest prilej, la sediul Centrului de Studii Iudaice, Edward Luttwak s-a întâlnit cu Președintele Comunității evreilor din Arad – ing. Ionel Schlesinger, alți membrii ai comunității, precum și cadre didactice implicate în activitatea centrului. Discuțiile au fost dechise, constructive. Vizitarea centrului a permis invitaților să consulte documentele inedite expuse, acte provenite din arhivele notariale arădene, din perioada 1890-1950.
Vizita aceasta a permis Directorului Centrului de Studii Iudaice să confere Domnului Edward Luttwak și soției, Dalya Luttwak, Diploma: PRIETEN AL CENTRULUI DE STUDII IUDAICE, distincție care recompensează cele mai importante personalități care au contribuit sau contribuie la ricarea prestigiului centrului. În următoarea perioadă, la inițiativa profesorului Luttwak, în colaborare cu centrul iudaic se va realiza un film documentar, cu sprijin financiar american – despre comunitatea aradeană (de către un grup de cineaști americani) care în perioada grea a celui de-al II-lea război mondial și-a protejat concetățenii, indiferent de etnie sau religie. În felul acesta, prin solidaritate evreii au fost mult mai bine protejați de flagelul holocaustului.

Sursa: www.aradon.ro