UVVG şi clubul sportiv TÄBY IS INNEBANDY, DIN TÄBY din Stockholm, Suedia promovează Floor Ball-ul – (hokey de sală)

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, reprezentată prin rector fondator, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii şi Clubul sportiv TÄBY IS INNEBANDY, din oraşul TÄBY – Stockholm, Suedia, reprezentat de preşedintele clubului, dl. Lars Estreen şi d-na Rut Caselbrant, viceprimar al oraşului TÄBY, au semnat, în data de 30.10.2012, în Sala de Conferinţe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, un protocol de colaborare privind promovarea Floor Ball-ului sau hokey de sală” la nivelul municipiului şi judeţului Arad, prin implicarea studenţilor şi cadrelor didactice ale Departamentului de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. La orele 12,00 s-a desfăşurat un meci demonstrativ în Sala Polivalentă din Arad.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a precizat că cele două organizaţii vor avea acţiuni comune pentru promovarea floorball-ului la nivelul elevilor din ciclul primar şi gimnazial de învăţământ din municipiul Arad şi judeţul Arad, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad; organizarea de acţiuni sportive de iniţiere în floorball; organizarea de competiţii sportive de floorball la nivel şcolar (ciclul primar şi gimnazial) şi universitar în anul şcolar şi universitar 2012-2013; organizarea de competiţii sportive de floorball între Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Täby IS Innebandy, din Täby/Stockholm, Suedia, atât în România cât şi în Suedia, pe baza de reciprocitate.

Participarea la acţiuni sportive internaţionale de floorball;

– Participarea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad la cursuri şi seminarii organizate de Federaţia Suedeză dar şi a Federaţiei Internaţionale de Floorball (IFF);

– Organizarea de cursuri de perfecţionare a cadrelor didactice, studenţi, profesori de sport, antrenori şi cursuri speciale de arbitraj;

– Organizarea în parteneriat de simpozioane ce vor avea ca ţintă promovarea floorball-ului la nivel universitar atât în regiunea de Vest cât şi în marile centre universitare din România.

– Realizarea de materiale în format electronic, dar şi tipărite care să prezinte sportul, interesului general la nivelul populaţiei;

– Realizarea unui studiu de către studenţii Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, cu privire la efectele floorball-ului în rândul practicanţilor, pe un grup de studenţi ai Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad ce se vor înscrie benevol în procesul de antrenament regulat, în vederea realizării unei echipe de floorball permanente atât masculine cât şi feminine în cadru UVVG. Rezultatele studiului vor fi prezentate periodic cu ocazia diverselor activităţi comune UVVG-TIS.

– Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad îşi asumă responsabilitatea ca la nivel local să iniţieze colaborări cu instituţii locale (de învăţământ, administrative, ONG-uri, Cluburi Sportive, etc.) în vederea promovării floorball-ului, cu ţinta declarată ca într-un eventual proiect naţional până în 2020 România să poată prezenta o echipă naţională, atât feminină cât şi masculină, la introducerea floorball-ului ca sport olimpic;

– Accesarea unor proiecte de cercetare comune naţionale şi internaţionale în vederea atragerii de fonduri pentru cercetare şi promovarea floorboll-ului, în toate domeniile de interes comun;

Instituţiile partenere vor organiza manifestări publice comune cu teme de proiectare şi cercetare de interes comun.

„Cele două instituţii partenere vor depune toate eforturile necesare pentru implicarea tuturor organizaţiilor cunoscute, în procesul de susţinere a finanţării proiectelor comune. Cu scopul asigurării principiului reciprocităţii mobilităţilor studenţeşti se va asigura, pe termen mediu, echilibrul dintre numărul şi durata deplasărilor studenţeşti, între cei doi parteneri la acest Acord de Cooperare”, a punctat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al UVVG, preşedintele Universităţii.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, promotoarea sportului de performanţă, se mândreşte cu studenţi, masteranzi şi absolvenţi campioni în mai multe domenii sportive. „Îi amintim pe studenţii şi masteranzii UVVG, care au obţinut medalii la concursuri internaţionale, precum Flavius Koczi – gimnastică, Dana Dodean – tenis de masă, Gina Gogean – gimnastică, Otilia Bădescu – tenis de masă, Traian Cihărean – haltere, Adrian Jigău – haltere, Buidoso Ovidiu, Biriş Gheorghe – haltere, Adrian Popuţea – box, Mandache George – baschet, Lucian Sandu – gimnastică şi mulţi alţii, care astăzi sunt cadre didactice, sau antrenori emeriţi ai unor loturi naţionale. Echipa de baschet feminin UNIV Goldiş ICIM Arad are în palmares 8-lea titluri de campioană naţională, 6 titluri de vicecampioană, o cupă a României 2011, Campioană Liga Europei Centrale 2011, campioană a României în 2011. În anul 2012, UNIV ICIM a fost vicecampioană a Ligii Europei Centrale; locul III în Campionatul Naţional şi locul III în Cupa România. Sâmbătă, într-o sală arhiplină, în Sala Polivalentă din Arad, echipa de baschet feminin UNIV. Goldiş ICIM a învins campioana României pe CSM Târgovişte cu scorul de 69 la 60. Echipa noastră de baschet feminin UNIV ICIM Arad nu are nici o înfrângere în acest campionat, a subliniat preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

După semnarea protocolului de colaborare, d-na Rut Caselbrant, viceprimar al oraşului TÄBY, a precizat: „Suntem deosebit de onoraţi să ne aflăm la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. De asemenea, suntem încântaţi pentru semnarea acestui acord de colaborare şi sperăm ca acest lucru să fie doar începutul unui parteneriat care va fi extins, în viitorul apropiat, şi în alte domenii, nu doar în domeniul sportului. Credem într-o Europă unită, o Europă unde cei din nord, cum suntem noi, să se poată întâlnii cu oameni din toate zonele, inclusiv cu cei din România, pentru a dezvolta diverse proiecte legate de sport, de cercetare ştiinţifică comună şi alte domenii”. Întrebată despre vizita pe care delegaţia din Suedia a efectuat-o în laboratoarele de cercetare a UVVG, Rut Caselbrant a subliniat: „Am fost foarte impresionată de laboratoarele de care dispune Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, de oamenii care lucrează acolo, de cercetătorii şi de cadrele didactice, care ne-au prezentat proiectele de cercetare aflate în derulare”.

Lars Estreen, preşedintele clubului sportiv din TÄBY IS INNEBANDY, DIN TÄBY/STOCKHOLM, SUEDIA, a declarat: „În calitatea de preşedinte a clubului sportiv din Täby mă simt deosebit de onorat să mă aflu aici. Nu credeam că un proiect cu titlu de implicare socială se va dezvolta atât de rapid în România. Conceptul nostru social a pornit din orăşelul nostru printr-un parteneriat pe care l-am avut cu o biserică din oraş şi cu autorităţile locale şi bineînţeles, cu cele din Hunedoara. Conceptul nostru social are două părţi importante, în primul rând cea care se referă la sport şi a doua, cea de socializare, de aducere împreună a oamenilor din diferite zone. Hocheiul de sală nu implică un echipament special, jocul implică foarte multă mişcare şi acţiune, iar jocul este potrivit atât pentru fete cât şi pentru băieţi”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a subliniat: „Am îmbrăţişat cu multă bucurie acest proiect al colegilor din Täby Stockholm. Este un sport nou pentru ţara noastră şi vom studia posibilitatea introducerii lui în curricula Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Sunt optimist în ceea ce priveşte realizarea acestui proiect sportiv, fiind vorba despre o noutate în domeniul sportului. Pe lângă studenţii pe care îi avem din Suedia şi pe lângă relaţiile pe care le avem cu universitatea din Uppsala, se adaugă şi acest proiect cu oraşul Täby, de lângă Stockholm. Sunt convins că, în anul 2020, vom reuşi să avem reprezentanţi la Olimpiadă, atunci când hocheiul de sală va deveni un sport olimpic. Mă bucur că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are un nou partener în domeniul proiectelor europene şi vom fi la înălţimea protocolului semnat. Ne dorim ca din noul an să prezentăm o echipă de hochei în sală universităţii şi oraşului nostru”.